Recurs la decizia Tribunalului București. DNA solicită un de închisoare în plus pentru Adrian Năstase

Recurs la decizia Tribunalului București. DNA solicită un de închisoare în plus pentru Adrian Năstase
Publicat: 03/06/2014, 19:00
Actualizat: 01/05/2015, 00:08

Tribunalul București a decis pe 8 mai ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, hotărârea nefiind definitivă.

DNA a atacat decizia Tribunalului București și a solicitat Curții de Apel să aplice sporul de un an de închisoare. Informația a fost prezentată prima dată de Realitatea TV.

Instanța Tribunalului București care a judecat comasarea pedepselor de patru ani și, respectiv, de doi ani de închisoare primite de Adrian Năstase în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității” a respins astfel cererea Direcției Naționale Anticorupție de aplicare a unui spor de pedeapsă de un an. Adrian Năstase rămâne astfel cu condamnarea de patru ani de închisoare pe care o execută în prezent.

Prin decizia din luna mai, instanța a hotărât să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 și din 6 ianuarie până în prezent.

Totodată, Tribunalul București a dispus ca, după terminarea executării pedepsei, Năstase să aibă mai multe interdicții, pe o perioadă de cinci ani.

Când ar putea ieși din închisoare

Dacă Curtea de Apel București va aplica sporul de un an de închisoare, atunci Năstase ar urma să execute 5 ani de închisoare. Acest fapt ar diminua șansele ca Năstase să iasă din închisoare înainte de finalul acestui an. Potrivit unor calcule, dacă Năstase rămâne cu cei patru ani de închisoare, el ar putea cere eliberarea înainte de termen până la finalul anului

La ultimul termen de judecată, din 28 aprilie de la Tribunalul București, DNA a cerut ca la pedeapsa lui Adrian Năstase, de patru ani de închisoare, să se adauge un spor de un an, iar acesta să execute cinci ani de închisoare, după comasarea celor două sentințe din dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

Adrian Năstase spunea atunci că s-a gândit, la un moment dat, să renunțe la cetățenia română, arătând că justiția i-a oferit un concept de „moarte civilă”, întrucât prin pedeapsa complementară i s-a interzis să mai candideze timp de cinci ani dupe executarea condamnării.

Avocații au depus atunci la instanță CV-ul lui Adrian Năstase, pentru a demonstra faptul că fostul premier nu are nevoie de un sport de pedeapsă pentru a fi reeducat. Apărătorii fostului premier au punctat faptul că în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”, condamnările au fost orientate către minimum de pedeapsă pentru faptele de care Adrian Năstase a fost acuzat de procurori.

Avocații lui Năstase au mai spus că fostul premier a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calității”, astfel că scopul pedepsei a fost îndeplinit.

Avocații lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul București, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian” pentru că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

În dosarul „Mătușa Tamara”, Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fapte de corupție. În același dosar au fost achitați și Ioan Melinescu și Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupție.

Avocații lui Năstase declarau în ianuarie, după condamnarea din dosarul „Zambaccian”, că fostul premier ar putea să execute mai puțin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani, el putând cere eliberarea condiționată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenție din dosarul „Trofeul calității”.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiționată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiționată după ispășirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, preciza atunci pentru MEDIAFAX unul din avocații săi, Viorel Roș.

Ținând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul „Trofeul calității”, Năstase ar putea cere liberarea condiționată după opt luni.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...